Noutăți

Prezentare și deschidere an nou – Tai Chi Chuan
Miercuri 21 septembrie 2022, ora 20:00
Sala de sport a Universității de Nord, str. V. Babeș, nr. 62A, Baia Mare
Tai Chi Chuan (tàijíquán, 太極拳) – “… there is a remembering how beautiful the human is.” – Jeanine Lecluse
Un sistem de exerciții menit să readucă armonia întregii ființe, care urmărește echilibrul interior dar și abilități marțiale.
• Prezentare Tai Chi Chuan
• Demonstrație
• Înscrieri începători

Tradiție

De un rafinament deosebit,  această artă este rezultatul contribuției mai multor generații de maeștri cu înclinație spre detaliu. Avem astăzi un sistem teoretic remarcabil care descompune, explică și corectează mișcarea din perspectiva stabilității și eficienței dinamice. Tai Chi Chuan este înregistrat în patrimoniul cultural imaterial al Chinei și propus pentru cel mondial UNESCO.

Integrând  arta marțială și filozofia, Tai Chi Chuan este cea mai frumoasa cale de împăcare a necesității obiective de depășire a provocărilor vieții cu nevoia spirituală de găsire a echilibrului interior, surprinsă în conceptul daoist wuwei.

Artă marțială

Aspectul exterior relaxat al acestor exerciții ascunde pentru necunoscători esența marțială. Maestrul Chen Zhenglei spunea într-un interviu: “Unii oameni înțeleg greșit acest lucru și cred că Tai Chi este doar lent și relaxat și este pentru oameni bătrâni, pentru a se menține în formă. […] A fi relaxat și a practica lent sunt metode, nu obiective.” Doar cu această practică antrenamentul marțial nu este complet, metoda fiind menită să creeze obișnuințe corecte de postură și unificarea intenției cu mișcarea, respectiv o bună corelare între părțile corpului.

În înțelesul marțial, principiile directoare ale Tai Chi Chuan sunt cele care guvernează dualul Yin și Yang, și respectiv cele 5 elemente (metal, foc, lemn, pământ, apă). În lumina relației complementare yin / yang sunt asumate mecanismele prin care elementul moale îl controlează pe cel tare și suplul poate genera forță. Cele cinci elemente evocă modul în care practicantul se raportează la cele patru direcții pentru regăsirea echilibrului, a centrului.